Deinum

Caravan Kroeg en/of keten?

Deinum, februari 2003
Hangplek. Dit woord vormt bij de meeste mensen wel een beeld. Dat kan ook niet anders want het woord hangplek, is de afgelopen maanden veelvuldig gebruikt door journalisten van de regionale kranten of radio.
Het Friese platteland kent namelijk veel hangplekken voor jongeren, wel of niet door hun zelf ingericht of gekozen. Vaak dient een oude caravan of keet er voor om met je vrienden een biertje te kunnen drinken.
De beeldvorming wordt ook bepaald door negatieve berichten. Deze vermelden dat er sprake kan zijn van overlast, drankmisbruik, drugs en geen controle door ouderen. Overheden klagen, maar staan vaak hulpeloos toe te kijken.
Ook Deinum heeft ze. In deze reportage een kijkje in de ‘caravan’ die geparkeerd staat naast de Heechhiemsreed.

Voor deze reportage hebben twee vaste caravan bezoekers hun medewerking verleend. De eerste vraag die je stelt is natuurlijk ‘Hoe is deze caravan hier gekomen’
‘Deinum kende al een ontmoetingsplaats voor jongeren, deze staat in de volksmond bekend als ‘de Keet’. Deze haalde ooit de krant omdat de ‘Keet’ tot de grond af afbrandde. Omdat de “Keet” bij het kanaal in de winter voor ons niet echt ideaal was bedachten vijf jongeren om een nieuw plekje te zoeken. In 1999 onder het voetbal trainen werd er bedacht hoe dit plan ook echt uitgevoerd zou kunnen worden.

Op een gegeven moment kwam er iemand met de vraag of we een stacaravan wilden hebben van een camping in Appelscha. Vanaf dat moment was er een nieuwe groep vrienden die er alles voorover hadden om deze caravan daadwerkelijk in Deinum te krijgen, en die kon staan bij de familie Heeringa achter op het erf. We moesten er zelf voor zorgen dat de caravan in Deinum kwam en hiervoor hebben we een vrachtwagen gebeld. Om dit te bekostigen hebben we 2 keer oud papier gelopen voor het dorpsbelang die dit dan ook voor ons betaald heeft.

Een nieuwe plek voor de jeugd trekt natuurlijk ook nieuwe jeugd. Hoe soepel verloopt dan zo’n begin periode?
Toen de caravan er eenmaal stond begon er voor velen een mooie tijd en ontstonden er mooie herinneringen, zo worden er altijd mooie verjaardagfeestjes gehouden, met het EK 2000 voetbal was het feest. Incidenten waren er ook, dit kwam doordat er ook lieden kwamen die gewoon andere dingen in de caravan zochten dan gezellig met je maten een biertje drinken.

Er zijn heel wat vrije uurtjes gemaakt om dit mooie honk voor elkaar te krijgen en zo een eigen plaatsje voor de Deinumer jeugd te creëren. De caravan bestaat uit twee gedeelten, een met een bar er in getimmerd. Hier is ook een koelkast en een stroomaansluiting. In het tweede gedeelte staan banken en nog een kleine bar. Deze wordt meestal gebruikt op de zondagmiddag voor het tv kijken.

Nu drie jaar later wordt er nog steeds aan de caravan gewerkt, de caravan is doordat er een stroomaansluiting is, een plaats waar het elk weekend gezellig is.
Op de echte drukke avonden komen er wel 20-30 man. En inmiddels zijn er ook veel niet-Deinumers te gast geweest. de vaste groep bestaat uit zo’n 15 mannen en vrouwen. Want ook zijn zij hier vaak te gast en onderwerp van gesprek.Hevige discussies worden er ook gevoerd, niet alleen over de prijzen van een biertje in de kroeg of disco, maar ook over de politiek, relaties en over muziek.
Een biertje kost 50 eurocenten. Loopt dan niet iedereen dronken de caravan uit, op het einde van de avond?
Nee, dit blijkt niet het geval te zijn. Het drinken staat ook niet centraal, maar voor de gezelligheid hoort een pilsje er gewoon bij.De groep is een hechte groep, staat voor iedereen open, als je er maar ‘gewoon doet’. Als er een van ‘de leden’ jarig is, wordt de verjaardag in de caravan gehouden. Het kan dan erg druk en gezellig zijn, het is dan volop keten met wel 30 man.

In deze jeugdcaravan zijn natuurlijk ook enkele regels, zo zijn (natuurlijk) drugs verboden, word er absoluut geen sterke drank gedronken en het belangrijkste is dat iedereen gezellig en leuk met elkaar omgaat. Omdat deze regels strikt gehandhaafd worden kan “De Caravan” blijven bestaan.

Hoe zou Deinum eruit zien als er geen caravan was?
Natuurlijk roept de caravan als hangplek wel eens negatieve associaties op. Maar na het lezen van deze reportage hoopt de caravan groep dat de inwoners van Deinum een kijkje in de keuken kunnen gebruiken bij een eventuele mening. Niet dat er in het verleden nare reacties geweest zijn op de caravan in het dorp. Deze staat namelijk ook op privé-terrein. Maar veel Deinumers hebben geen idee hoe het er van binnen uit ziet en hoe het er reilt en zeilt. De caravan zorgt er in ieder geval voor dat er plaats is voor de jeugd van 16-20 jaar. Het is hun plek, hun kroeg of keet waar iedere bezoeker erg trots op is.

bezoek ook de caravanwebsite: www.deinum-caravan.nl