Deinum

Akke de heks van Ritsumazijl

“En yn Deinum stiet in Sipel op ‘e toer……”  wordt op veel plaatsen in Friesland gezongen. Maar velen weten niet waarom die ‘Sipel’ er op staat. Hoe zou het gekomen zijn dat er een ‘ui’ op de kerktoren in Deinum staat in tegenstelling tot de buurdorpen Boksum, Marssum en Blessum?

In Deinum wordt het volgende verhaal verteld aan de allerkleinsten om dit raadsel te verhelderen. Het gaat over de tijd waarin heksen konden toveren en zo nu en dan een rondritje op een bezem maakten, of op een….Van de heks en de kool…..

 

“ En toch ga ik niet alleen! Waarom wil je niet mee?”

“Omdat ik morgen wat anders moet doen. Waarom vraag je Willem niet?”

“Dat heb ik al gedaan, maar die durft niet.”

“Weet je wat? Vraag gekke Albert! Die komt heel vaak bij Akke. Hij zegt dat zij met kaartleggen de toekomst kan voorspellen. Albert is bang voor onverwachte dingen. Daarom gaat hij naar Akke vaak vragen wat er morgen, overmorgen, over een maand of over een jaar gebeurt.”

De volgende dag gaan Dirk de postbode en gekke Albert samen naar het huisje van Akke op Ritsumazijl. Dirk met een brief die voor Akke is. Alle mensen zijn een beetje bang voor Akke. Ze zeggen dat Akke een heks is. Als ze een beetje sjagrijnig is, kan ze je zomaar betoveren in een vliegende muis of een zwart kanariepietje met witte stippen. Dirk vindt het daarom wel eng om naar Akke te gaan. Maar ja, hij is de postbode en de brief moet toch naar Akke.

“Aha, een brief, eindelijk. Daar zit ik al een paar dagen op te wachten.” Akke grist de brief uit Dirk zijn handen en Dirk gaat er als een haas vandoor. Albert blijft nog eventjes. Hij is nieuwsgierig naar wat er in de brief staat.

“ De uitnodiging Albert, de uitnodiging voor het feest in Duitsland.Alle heksen uit verschillende landen vliegen in augustus naar de Blochsberg in Duitsland. We gaan daar met z’n allen feestvieren. Sommigen komen op een bezemsteel, anderen op een bok en weer anderen op de rug van een vleermuis. Maar dat is mìj te gewoontjes. Ik ga het deze keer eens hééél deftig doen. Ik ga………….hmmmm ja, hoe zal ik………?

Zeg Albert, wat doe jij hier eigenlijk nog. Hupsakee wegwezen, je loopt me voor de voeten. Ik moet aan het werk.”

Akke gaat haar huisje binnen en denkt en denkt en denkt héééééélb diep na………………

“Jippieee! ik weet het, ik weet het! Ik ga ……………hmmmm ja, ik zal……… en dan doe ik dat. Dat is reuze deftig. Iedereen zal naar me kijken!”

Twee dagen voor het feest begint, zien de mensen van Ritsumazijl Akke van ‘s morgens vroeg tot laat in de middag over de akkers lopen. Zij snappen er niets van. Na heel lang zoeken vindt Akke wat ze nodig heeft. Eindelijk kan ze gaan toveren. Maar wat zou ze nu gevonden hebben ??? Heel snel loopt Akke terug nar huisje, gaat naar binnen en doet de deur op slot. Dan nog de gordijnen dicht en niemand kan zien wat ze gaat toveren.

Ze tovert en tovert………….wat een werk. Zweetdruppels vallen van haar neus. Na twee uur toveren, ja hoor, daar staat het. Ze is apetrots. Dat heeft ze toch maar knap gemaakt. Ja, ja, héééééél deftig.

Nog nooit heeft Akke zo’n mooie reis gemaakt. Nog nooit heeft ze zo’n mooi feest gehad. Alle heksen bewonderen haar. Akke is zo trots en geniet zo van de belangstelling. Als laatste verlaat ze het feest en op de terugweg maakt ze nog een ommetje boven België.

Dat had ze niet moeten doen!!!!!!!!!

Akke vliegt alweer boven Deinum. Dan ploef!!! ineens is de betovering uitgewerkt. De mooie vliegende koets met de paarden  is weg. Akke zit op een koolraap die ze een paar dagen eerder heeft gevonden.

Maar die gewonen koolraap kan niet vliegen. Die valt naar beneden. En waar komt hij terecht? Precies midden op de toren van Deinum!!! Het gekke is alleen dat die gewone koolraap veel groter is geworden. Waarom??????? Niemand weet het!!! Misschien heeft Akke bij het toveren een heel klein foutje gemaakt.

Wat denk jij????????