Deinum

Touwtrekvereniging Deinum

Naam : Touwtrekvereniging Deinum
Voorzitter : Fokke Buma
Secretaris : Jan Woudstra
Penningmeester: Arjen van Aalsum
E-mail : fbuma@hetnet.nl

 

 

 

 

Geschiedenis TTV Deinum.

In 1982 vond er voor de eerste keer een gemeentelijk kampioenschap touwtrekken plaats in Engelum. Onder het initiatief van Eppie Meetsma en Siemen van der Wal uit Deinum werd er een ploeg gevormd om mee te doen. Daar werd meteen een eerste prijs gehaald, een goede reden om door te zetten.

Vanaf dat moment heeft de ploeg zich aangesloten bij NTB Noord om zo mee te kunnen doen bij de 6-tallen outdoor. Dankzij Titus de Wolf, die de ploegen enthousiast maakte om jeugdteams te vormen, ontstond er in 1983 ook een jeugdteam in Deinum. De jeugd trainde met de senioren achter de supermarkt van Eppie Meetsma, daar was een trainingsaccommodatie gecreëerd.

De trainingen resulteerden in goede resultaten, de jeugd deed mee aan het Open Nederlands Kampioenschap outdoor in 1984. En behaalde daar na een felle strijd de eerste plaats, dit was uiteraard een bijzondere ervaring.

Dankzij de winkelbus van Eppie werden de touwtrekkers van wedstrijd naar wedstrijd gereden. De trainingen werden door Siemen gegeven en hij fungeerde als coach. In 1990 deed Deinum voor het eerst mee aan een internationaal toernooi outdoor in Slagharen, hoewel er niet veel punten werden behaald was het voor velen een bijzondere ervaring. Net als bij TTV Britsum bestond de ploeg van Deinum ook uit veelal agrariërs en gingen ze langzamerhand over op het indoor touwtrekken.

Na het afhaken van de wat oudere leden, bleef er een hecht team over van 6 vrienden die jarenlang met elkaar de strijd aan gingen in het touwtrekken.  Een paar wintercompetities werd er samen gewerkt met TTV Teerns, een damesploeg. Dit was een primeur want zo ontstond er de eerste mixploeg, er waren nog geen regels op dit gebied. In overleg met de NTB zijn er regels bedacht omtrent de mix, die nu nog gelden.

In 1997 ontstond er een eerste samenwerking met TTV Britsum om mee te doen aan het WK outdoor in Slagharen. Doordat Deinum nog maar kon beschikken over drie actieve leden, hebben zij zich geruisloos aangesloten bij Britsum om zo actief in de touwtreksport te blijven.

In 2001 is er een nieuwe ploeg jeugd enthousiast geraakt dankzij een touwtrekwedstrijd op het dorpsfeest van Deinum. Deze ploeg heeft een aantal keren meegedaan aan het GENSB toernooi, met goede resultaten.

Van deze ploeg zijn een aantal jongens fanatiek doorgegaan, waardoor de vereniging langzaam groeide.   In 2006 zijn Deinum en Britsum op touwtrekgebied gefuseerd tot 1 vereniging.

Van TTV Britsum en TTV Deinum naar TTV Deinum-Britsum.

Britsum: In 1965 wordt er onder leiding van Gabe de Vries in Britsum een touwtrekploeg gevormd, de krachten werden destijds voornamelijk tijdens feest evenementen met andere dorps ploegen gemeten. Daar waar een , niet al te mooi, grasveldje was , kon getrokken worden. Er waren maar 2 regels: 5 tegen 5 en de achterste man moest over de streep om te winnen.

Gabe wilde meer dan alleen kermis touwtrekken, hij kwam in contact met Jan Poorterman, een touwtrekker uit de Achterhoek en hij nodigde hem uit om met zijn ploeg (Warkum) in Friesland te komen voor een touwtrekwedstrijd. Jan mobiliseerde ook de ploeg uit Vorden en gezamenlijk kwamen ze naar het Koanjumer bosk voor een demonstratie touwtrekken.

De Friese touwtrekkers en het publiek waren zwaar onder de indruk van dit optreden. Uit andere dorpen, m.n. uit Wergea, kwam nieuwe aanwas en Britsum was nu niet alleen meer een naam van een dorp maar ook de naam van een touwtrek club. Wolter Hospes uit Raed had op zijn boerenerf ruimte om te trainen en dat trainen wierp zijn vruchten af. Het evenement in het Koanjumer bosk werd een jaarlijks terugkomend gebeuren.

Jan Poorterman zorgde er voor dat de ploeg van Britsum (die nergens lid van was) in Doetichem mee mocht doen met een internationale  wedstrijd van de NTB, het EK. Na deze leerzame en vooral bijzonder leuke ervaring, werd in 1980 officieel de Touwtrek Vereniging Britsum opgericht en werd er aangesloten bij de Friese Touwtrek Bond. Er werd een overkapping gebouwd bij Wolter, zodat er ook bij slecht weer getraind kon worden.

Het was een bloeiende vereniging, 3 acht tallen draaiden mee in de competitie van Friesland en de Noord Oost polder. De FTB ging over in de NTB en Britsum ging naar grote toernooien, het hoogte punt was destijds het WK in Basel.

In de winter waren er enkele manege wedstrijden in Friesland maar verder niets, Noord Holland organiseerde meer wedstrijden, dat ze staken geregeld de dijk over, voor hun “extra” training.

De meeste touwtrekkers waren veehouder en hadden ’s winters de meeste vrije tijd, toen het indoor touwtrekken in opkomst kwam, werd dit met beide handen aangegrepen, de training werd verplaatst naar de zolder van Wolter, deze was echter aan de krappe kant dus er werd verhuisd naar Ritsumazijl waar Ane Woudstra een flinke hooi zolder had die geschikt werd gemaakt als touwtrek vloer, m.b.v. een bok konden 2 ploegen naast elkaar op rubber matten trekken. (Niet onbelangrijk) op de zolder was nog een oude arbeiderskamer, die dienst kon doen als “dop hok”.   Ritsumazijl is het buurdorp van Deinum dus toen het qua ledental met beide verenigingen wat minder ging werd er gefuseerd.