Deinum

Monthly Archives: mei 2012

Wedstrijdverslag HT race

mei 31, 2012 Reacties uitgeschakeld voor Wedstrijdverslag HT race

H.T. VAN ROEIPLOEG TÚNUS!

Eindelijk is het zover na een jaar van voorbereiding. ’t Is zover en we staan aan de vooravond van de H.T. ( wedstrijd sloeproeien van Harlingen naar Terschelling red.) en bevinden we onsin de kombuis van de Klipper ‘Linde’: de mannen van Túnus en hun aanhang. De klik tussen dit volk is enorm want er is al heel wat werk voor verricht. De laatste drie á vier maanden was er militaire precisie in de huishoudagenda voor nodig om drie avonden in de week te kunnen trainen. Daarom waren de roeiers ook wat gespannen want ze hadden nogal wat voorrang gekregen van hun wederhelft om de trainingskilometers te maken voor één van de zwaarste roeiwedstrijden in Nederland. Als dank daarvoor wilden ze nu toch een mooie snelle tijd neerzetten.

De kombuis liep langzaam vol. Ze kwamen per trein of per auto. Er was door de catering een fantastische pastaschotel neergezet en zoals een echte Italiaanse kok bereid met het zweet op het voorhoofd. Na het eten even een paar biertjes stukdrinken en een ieder zocht zijn kooi op. We lieten ons zacht in slaap wiegen door een lichte deining op de Linde.

Ongeveer vijf uur ’s morgens was er al gestommel en begonnen de meesten aan een super ontbijt, want om zes uur dertig moest de klipper de haven uit om ruimte te maken voor honderdachtentwintig sloepen die het tegen elkaar op zouden nemen in een titanen strijd. De sponsors, genodigden en fotograaf kwamen ook aan boord en hunkerden naar koffie op dit vroege tijdstip. De aangestelde catering vingen ze geweldig op, al deden ze dit elke dag. Nog gauw even een praatje met iedereen en de roeiers stapten van boord en de Linde koos het ruime sop. Zonder te ‘dollen’ draaiden de roeiers zich om en keken elkaar aan en dachten THIS IS IT!

We liepen naar de Albatros, maakten de touwen los en roeiden van de sloepenhaven naar de starthaven. We waren nog ruim op tijd en keken van de zijkant naar de start van de andere sloepen. Om de paar minuten starten er tien sloepen. Prachtig gezicht en de spanning liep nog hoger op. Zowaar op dit vroege tijdstip een paar enthousiaste supporters die met de duim omhoog stonden. Super dat jullie er waren. Dan is het onze beurt, groep tien 8:15u. De omroeper roept nog 1 minuut, stuurman touwhanger heeft de startlijn in de hand en de Albatros met zijn Túnus mannen is er klaar voor. Nog een halve minuut wordt er omgeroepen. De touwhanger roept tot de bemanning ‘haal op’ en iedereen gaat in de starthouding zitten. Ik zie de slagaders in de halzen slaan van het pompende bloed; het Wouda-gemaal onder vol stoom is er niks bij en het wordt doodstil in de Albatros.

Iedereen ziet naar de stuurman waarvan de ogen van links naar rechts schieten. Spanning van de bovenste plank. Van tien wordt er naar beneden geteld en hou je vast want we zijn al bij drie, twee, één en HAAL OP GELIJK MANNEN. Iedereen doet zijn oerkreet en de Albatros krijgt een mooie schuimsnor op de boeg. Met zijn tienen de nauwe haven uit zet de stuurman meteen op scherp. De bocht om en daar ligt hij, de allergrootste tegenstander van de dag: Het Wad. Hij zal er alles aan doen om je terug te spoelen en golven te maken om je te vermoeien.

Maar eerst stroming en zowaar wind mee. We hebben een aardig hoog tempo van roeislagen en even is er overleg tussen stuurman en roeiers of dit voor iedereen goed aanvoelt. Het eerste anderhalf uur is een beetje saai, maar de sloep van het loodswezen uit Rotterdam zit gelange tijd naast ons maar kan ons tempo niet bijhouden en zakt af en wordt ook niet meer gezien. Van onze startgroep zitten we achter in het veld (maar door onze strategie van een vast tempo worden er later weer een paar ingehaald, hardlopers zijn doodlopers). Na ongeveer twee en een half uur stapt er zowaar nog een persoon aan boord. Hij zwom al een tijdje naast ons, maar staat nu drijfnat midden in de boot met een aller-machtigste hamer in zijn hand. DE MAN MET DE HAMER!

Een ieder die sport kent hem, hij ziet woest en haalt meteen uit. Tunus himself krijgt de eerste klap en kakt iets in en hij krijgt er nog een paar ferme tikken achteraan. De man met de hamer begint nu hevig om zich heen te slaan in de sloep en een ieder krijgt het moeilijk, maar we zetten door! Dit is teamsport dus dit is het moment dat je elkaar erdoor heen sleurt en zowaar na een gevecht tegen jezelf duikt de man met de hamer weer in zee.

De man met de hamer kwam later nog een paar keer terug maar roeiploeg Túnus was deze dag tegen iedereen opgewassen. DE MEEP IN!! Dit is een heel raar stuk water en je voelt gewoon dat stroming en golven de boeg van sloep heen en weer gooit. Een dikke pluim voor alle roeiers in dit stuk, dit stuk water wil je het roeien zeer moeilijk maken. Maar het team heeft eerder  met raar weer getraind en door de hoge concentratie wordt er haast geen misslag gemaakt. Hier is een bedankje voor de slagroeiers: BakJan en de Marinier wel op zijn plaats want het was van hoog niveau hoe jullie de rest er hier doorheen loodsten.. onvermoeibaar en een strak tempo houdend. Sublieme actie!

Daar komt ie dan, waar iedereen tegen opziet en de meest beestachtige verhalen over gehoord zijn ‘HET SCHUITENGAT’; ook wel de killer van de H.T. genoemd! Hier neemt de Linde met supporters afscheid van ons want het wordt te ondiep voor de volgboten. Bedankt voor de aanmoediging, maar vanaf nu moeten we het zelf doen. Hij geeft stroming tegen en wil je het Wad weer opspugen, je bent hier al moe maar juist hier moet je plankgas geven. Hij is zeer nauw en perst 128 sloepen tegen elkaar, het wordt een ware zeeslag. Bôlebakje en El Plastico (beide boegroeiers) roepen Touwhanger toe dat ze grond voelen met hun riemen. Stuurman Touwhanger zoekt om diep water en we dreigen de sloep Arat (een kanshebber voor de eerste prijs) de geul uit te drukken. We zijn iets te netjes want we geven sommige sloepen wat ruimte. Maar dit gaat veranderen want we zitten eerste met de spanen in elkaar met de sloep De Brijbek. Ze proberen met hun spanen onder de onze te komen en ze uit de dollen te wippen. Hier wordt het op de scherpst van de snede uitgespeeld en om elke centimeter wordt gevochten. En daar komt ‘ie aan! De Sterke Sietse van roeivereniging Okke Hel. Hij zet ‘m met een dreun tegen bakboord van de Albatros. BakJan en De Mol kunnen nu niet meer roeien want hun riemen zitten tussen de boten. Touwhanger geeft stuurboord het commando volgas door te zetten …. petje af mannen, want zolang al geroeid en dan dit nog kunnen toont karakter, machtig! De Horseman achter Túnus zit vast met zijn riem tussen een ton en zijn zitbankje. Ondertussen ramt Sterke Sietse door (Bôlebakje heeft ondertussen een ander woord bedacht voor Sterke Sietse maar ik zal dit maar niet benoemen)..

Túnus kan zijn riem over de ton heen krijgen en roeit door, The Horseman ramt zijn riem los en spat er meteen weer in. BakJan en De Mol krijgen hierdoor weer ruimte en de Albatros schiet richting haven. Alle sloepen spatten uit elkaar want het stuk voor de haven wordt ruimer. Iedereen is leeg, maar stuurman Touwhanger houdt ons scherp want Sterke Sietse komt weer opzetten. Alles uit de kast! Er wordt geschreeuwd en gevloekt maar uiteindelijk geeft Sterke Sietse op. Maar warempel daar komt zowaar aan stuurboord sloep de Zeeolifant opzetten. We gaan op het tandvlees de finish over. En dan… mag je eindelijk ophouden van roeien en voel je hoe leeg je lichaam is. Wat een prestatie en wat een strijd. We dobberen iets verder en schrikken ons de tering. Loeiende sirenes van twee ambulances, gelukkig geen ongeluk, maar een zeer warm onthaal van de collega’s van de Gele Ridder en LumberJack. Groot spandoek erbij, helemaal super om zo onthaalt te worden. En er waren nog meer supporters aanwezig om ons te zien finishen. Door een foutje mocht de Linde de haven eerst niet in, maar een supersnelle coole reddingsboot haalde iedereen van de volgboot om ze naar hun helden te brengen; KNRM zeer veel dank voor deze actie!

Ondertussen was het Roeiwonder (reserveroeier Túnus) ook gearriveerd in de sloep Bertha. Super prestatie om in zo’n aller-machtigste bak mee te doen om toch de H.T. te kunnen beleven. De prijsuitreiking was pas de volgende dag. Dus ging ieder lekker zijn gang en werd er gefeest en gelachen, geklonken en nog meer gelachen, zwommen er een paar bikkels in de Noordzee, er werden krabben gevist, gezonnebaad, nog effies met wat dames geroeid en nog veel meer gelachen en geklonken. We hebben een bijzonder weekend gehad, zo één waar je tig keer meer energie uit krijgt dan dat je erin hebt gestoken. Wij als roeiers willen daarom iedereen (wij noemen geen namen want het zijn er zoveel dat wij bang zijn om dan iemand te vergeten) bedanken, die van onze droom uitdaging zo’n bijzonder feest hebben gemaakt. Soms kun je zeggen ‘het is meer dan .. en dat was het’. Eén iemand halen we toch even naar voren zonder hem bij naam te noemen, want een ieder die roeiploeg Túnus kent weet wie deze man is. Hij heeft de eerste stap gezet en ons in zijn droom meegezogen; het is voor ons allemaal een onvergetelijk avontuur geworden, bedankt daarvoor!               Roeiploeg Túnus

P.S. Wij zetten met een enorme dreun de Albatros op de 24e plaats in een tijd van 3 uur en 39 minuten en 28 seconden. Reserveroeier het Roeiwonder werd met de Bertha 65e in een tijd van 4 uur en 17 minuten en 3 seconden (superprestatie en zeer knap om dit te doen in een boot en team dat je niet kent). Dat smaakt naar meer??!!!!!!

Zie voor foto’s op de túnus site:  http://tunusdeinum.nybur.com


Start bouw 5 huurwoningen Deinum

mei 15, 2012 Reacties uitgeschakeld voor Start bouw 5 huurwoningen Deinum

Aan de Sportleane in Deinum  realiseert Wonen Noordwest Friesland samen met de gemeente en dorpsbelang vijf nieuwe levensloopbestendige huurwoningen. De woningen komen aan de noordrand van het dorp, met uitzicht op het van Harinxmakanaal. Met deze ontwikkeling komt Wonen Noordwest Friesland tegemoet aan de vraag naar comfortabele woningen voor zowel senioren als één- en tweepersoonshuishoudens.

De woningen zijn ontworpen door Twa Architecten in Burdaard. De woningen worden gebouwd in een blokje van 3 en een blokje van 2. Het nieuwe bouwplan refereert aan vroegere bedrijfsbebouwing op deze plek. In de nieuwbouwwoningen komen de grijze houten delen uit vroegere bebouwing terug. De architect heeft met het ontwerp van deze woningen een plan gemaakt dat past in de omgeving.

Afgelopen week is gestart met de bouw, wanneer de bouw volgens planning verloopt zijn de woningen eind 2012 gereed.


Roeiploeg Túnus laat van zich horen!

mei 12, 2012 Reacties uitgeschakeld voor Roeiploeg Túnus laat van zich horen!

De trainingen moeten nu zijn vruchten afwerpen en ook de eerste twee wedstrijden zijn achter de rug. Hierbij dus de twee wedstrijdverslagen van de Deinumer roeiploeg Túnus en wel meteen spectaculair…

 

Harlingen 14 april 2012:

Historische datum voor ons want dit wordt de 1e wedstrijd in ons bestaan.De wedstrijd is in Harlingen bij de opening van het zeilseizoen van de Bruine Vloot. Drukte alom in de haven, zeer gezellig. Onze starttijd 13:08u en aangezien wij met de trein aankwamen (deze was stipt op tijd?) waren we mooi vroeg.

De wedstrijdadrenaline begint langzaam op te pompen en de oogpupillen komen op standje wijd open. We starten achter alle damesteams en 1 herenteam. Willem staat als schipper aan het roer en er wordt gestart om de twee minuten. Dan is de beurt aan ons, de adrenaline is op het kookpunt en Willem moet alle zeilen bijzetten en dan valt het startschot.

De start is in één woord fantastico; Willem schreeuwt ons naar voren met Half! Half! Driekwart! En tien op de benen! Wat een fantastisch gevoel.

We knallen door de haven, daar gaat ‘ie de Albatros. Voordat we het wisten knallen we de nieuwe haven in, ik hoor het tellen van de eerste damessloep. Willem geeft het commando 20 op de benen, wat betekent dat er 20 slagen uit allemacht geroeid moeten worden om in te halen. Dit gebeurt in de haven nog 8x en zowaar Túnus ligt op de kop en we gaan het ruime sop op.

We waren allemaal nog aan het bijkomen van alle inhaalacties en er werd links en rechts gedacht dat onze stuurman niet te gretig was. Maar dit bleek niet het geval, deze schipper weet ons super te motiveren en als je kapot gaat weet hij je hierover heen te tillen. Hij heeft natuurlijk ook niet voor niets de bijnaam de Vliegende Hollander!

We moesten nu 3,5 km stroomop en dat was pittig. Maar we lagen wel mooi op koppositie. In de verte kwam hij opzetten… de in het blauw gestoken roeisloep ‘Orkaan’, die konden we op de terugweg niet meer achter ons houden. We kregen stroom mee en we kregen al wat praatjes.

De finish was onder de SAS Brug. In café De Lichtboei stond een heerlijke maaltijd klaar en een paar overheerlijke gele rakkers mei skom. We werden 14e van de 22 roeisloepen, prima prestatie al moeten we nog veel leren.

Wat was het een prachtdag met mooi weer en we hadden onze eerste wedstrijd van 15 km er op zitten.

 

Grou Zaterdag 28 april 2012:

wedstrijd 2 van Túnus. En dit wordt voor ons meteen een gedenkwaardige.

Deze wedstrijd is voor het Nederlands Kampioenschap en dat kun je ook wel zien aan het deelnemersveld. Het ziet er allemaal wat gespannen uit. Ze zeggen dan weleens ‘er hangt iets in de lucht’. Dat dit ook op ons inwerkt wat te zien en te voelen. Een ieder was supergemotiveerd en wilde maar 1 ding en dat was roeien! Het moeilijkste is dan wachten… het weer was niet best…herfstachtig en het waaide stevig. Dit vonden wij raar genoeg hartstikke mooi want we leken wel een mooi weer ploeg tot nu toe.

Dit was een prachtige training voor de H.T. Maar het werd geen training, het werd een pracht prestatie! Dus lees en huiver… Dit keer onze stuurman Wim aan het roer. Deze man had zijn studie goed gedaan want we begonnen met een uitgekiende roeiende start. Dus we roeiden voor de startlijn en passeerden die net voor het startschot, super! En dan komt dat heerlijke gevoel… van GAAAAN!!

Vlak voor we het Pikmeer opknalden, een subliem mooi stukje stuurmanskunst van Wim. Hij riep tot ons dat we moesten inhouden: ‘Effe rustig mannen’!

En hou dan maar eens 10 wilde hengsten in bedwang. Er werd heel wat gemopperd maar Wim hield voet bij stuk en dat was maar goed ook want hij zag alles gebeuren waar wij met de rug naar toe zaten.

Het verlossende commando kwam: ‘En nu vol derop’!! En daar gingen we vlak achter de kont van een reusachtig binnenvaartschip langs. Door dit stuurmanskunstje sneden we twee sloepen af en gingen we mooi op koers naar de eerste boei en dan het Pikmeer op. De achterste roeiers werden van harte welkom geheten door een bak water over de boeg. Dit was het echte werk, grote golven, harde wind. Als snel haalden we een paar damessloepen in en we hielden een lange tijd een vast ritme. Maar je zag hem aankomen in de verte en dat was onze grote concurrent zo later bleek met de mooie naam ‘Skomskower’ uit Sneek.

Dit is een mannenteam met een stuurvrouw met een grote bontmuts op, prachtig gezicht.

Maar disse mannen hebben niks te vertellen want mevrouw raast als een dolle. Op het “Eelkersloot” kwam de aanval. Dit werd voor mij het mooiste gedeelte van de race en liet meteen zien dat er met de mannen van Túnus niet gesold wordt. En weer een hoofdrol voor Wim, let op daar gaan we. De Skomskower komt opzetten en komt langszij, op de Albatros wordt door Thom (LumberJack) op duidelijke doordringende toon gezegd dat ‘de belig derop mut’. Dus wordt er meer kracht in de riemen gezet.

We roeien 10 minuten naast elkaar en de spanning druipt van de spanen. De spanen raken elkaar haast en we zien elkaar recht in de ogen. Wat wij niet zien maar de stuurman wel is dat er een vrouwensloep voor ons wat in de weg zit. De roeiers op hun beurt zien dat de sloep van café De Stam uit Joure op komt zetten. Dus nu varen er drie sloepen in een zinderend duel naast elkaar en zit de vrouwensloep voor ons raar in de weg. Stuurman Wim ziet dat de twee sloepen de meerdere zijn en stuurt haar scherp achter de Skomskower, maar iets te scherp waardoor we ze een dreun op hun achterschip uitdelen.

De Skomskower raakt iets verder op de spanen van Café De Stam en de damessloep die wat in de weg zat ziet met grote ogen drie sloepen voorbij stuiven. Prachtig mooi gezicht, maar vooral het gevoel erbij is zinderend.

Na 2 uur en 45 minuten en 44 seconden gingen we over de finish. Zo eerst een biertje en wat eten en dan de prijsuitreiking.

Helaas zat er een rekenfout in de puntentelling en we kregen te horen dat we 25e van de 32 sloepen waren geworden, best een teleurstelling… Maar gelukkig kwam de volgende dag de definitieve uitslag en let op: in de 3e klasse heren werd Túnus 4e en van de 11!

Van het totaal Dames en Heren klassement dus van de 57 deelnemers werd Túnus 12e!! Dit is volgens Tunus himself een super prestatie want we komme nog maar krekt om ut hoekie kieken. Bij het sloeproeien heb je niet één man off het match, maar toch een extra woordje voor onze stuurman Wim voor een paar prachtige stuurmansacties. Het was super!

Tunus Himself

P.S. Voor een ieder die ons wil zien starten met de HT race: we starten op vrijdag 18 mei om 8:15u in groep 10. We zijn supergemotiveerd en kunnen niet wachten totdat het verlossende startschot valt na al dat geregel, geschuur, geverf en getrain en de vergaderingen.

Voor vier mannen wordt het nog een zwaardere race, want zij moeten toekijken vanaf de volgboot ‘Linde’. Iedereen denkt nu da’s mooi en lekker makkelijk… maar het tegenovergestelde is waar! Sander en Hindrik hebben zich de longen uit het lijf getraind en een beetje gehoopt op uitvallers… Super dat we zo kunnen terugvallen (mocht er nog wat met één van ons gebeuren) op jullie. Zeer luxe om twee topfitte roeiers op de ‘reservebank’ te hebben zitten. Telt ook voor Willem als 2e stuurman, hij zal ook wel met knarsende tanden op de Linde zitten. En dan Teo, die is uitgevallen door een blessure, dat is het meest vervelende dat je kan gebeuren… gelukkig komen je roeimaten dan wel op ziekenbezoek…

Het positieve is dat we aan het einde van de race met de complete ploeg op Terschelling zijn om er een mooi feessie van te maken! Op 18 mei om 8:15u knallen we zelfverzekerd en goed getraind weg om en goede tijd neer te zetten als 1e Deinumer roeiploeg Túnus, om trots op te zijn. Wij hopen jullie te zien bij de start of finish van het koningsnummer van het sloeproeien: de HT-race!!

Kom ook eens een kijkje nemen op onze eigen website :

http://tunusdeinum.nybur.com