Column burgemeester Van Mourik; Dit is uw laatste kans!

woensdag 18 november 2015

De afgelopen maanden is er veel aandacht gegeven aan de verkiezing van de nieuwe gemeentenaam. U zult er vast wel van hebben gehoord. Die verkiezingsstrijd is nu haast afgelopen. We naderen de finish. Op 16 december zal bekend worden gemaakt hoe de nieuwe gemeente gaat heten. Nij-Westergo of Waadhoeke, daar gaat het om.
Het is een heel mooi en democratisch proces geweest. Er is een commissie benoemd met mensen uit de dorpen, specialisten op naamgevingsgebied, marketingdeskundigen en noem maar op.
Nadat de campagne is gestart hebben ruim 500 mensen een paar maanden geleden een naam bedacht en ingezonden. En daar is de commissie mee aan het werk gegaan.

Er zaten grappige inzendingen bij zoals De Barmhartige Samaritaan of Voedselbankeradeel, maar ook hele mooie vondsten en daar heeft de commissie uiteindelijk een keuze uit gemaakt.
Duizenden mensen hebben daarna in de eerste ronde gestemd, waarbij Nij-Westergo en Waadhoeke zijn overgebleven. En nu loopt de tweede stemronde. Er kan tot en met 24 november worden gestemd, via internet of via de stemkaart die huis aan huis is verspreid.

We hebben er alles aan gedaan om de verkiezing bij de mensen onder de aandacht te brengen. De dorpsomroeper van Littenseradiel heeft zijn vleugels uitgeslagen naar de andere gemeenten en heeft als oud Bildtker ook in St. Annaparochie de mensen in het Bildts en op rijm opgeroepen om te gaan stemmen. Er zijn advertenties geplaatst en ook nu nog worden er oproepen verspreid om te gaan stemmen.
Als ik nu terug kijk op de afgelopen maanden dan kun je zeggen dat dit bij uitstek een onderwerp van, voor en door onze eigen inwoners is geweest. Democratischer dan dit kan haast niet. Ik heb respect voor de gemeenteraadsleden die hun nek hebben uitgestoken, het onderwerp hebben durven loslaten en die hun burgers ruim baan hebben gegeven.

Ik vind het belangrijk dat ook in de laatste ronde zoveel mogelijk mensen hun stem laten horen. Het zal de nieuwe gemeentenaam een breed draagvlak geven en het zal de passende afronding zijn van een prachtig voorbeeld van burgerparticipatie. Een moeilijk woord dat tegenwoordig heel erg in de mode is. Wij hebben er geen dikke beleidsnota’s over geschreven. Wij doen het gewoon omdat we vinden dat het passend is bij deze tijd en het karakter van onze gemeenten.

De naam van de nieuwe gemeente is een onderwerp waarover iedereen een mening heeft. Ik heb dat de afgelopen weken in verschillende dorpen kunnen merken. Het leeft en iedereen weet welke naam hij of zij het liefste gekozen ziet worden. Je moet er dan ook wat voor willen doen, of niet dan.
En daarom. Hebt u nog niet gestemd? Doe dat dan! Laat uw stem horen en geef uw mening. Zoals gezegd: het is belangrijk dat zo veel mogelijk mensen hun stem uitbrengen en hun voorkeur aangeven. Bel gerust ook even bij uw buren aan en vraag ze of ze al gestemd hebben. Dat vinden ze helemaal niet gek. Probeer het maar.

Alle informatie is nog eens overzichtelijk samengevat op de websites www.gemeentezoektnaam.frl. Er kan tot en met 24 november via internet of schriftelijk worden gestemd.

Breng uw stem uit. Laat van u horen! U bent aan zet!