Jubileum voor het 322 Squadron op de Vliegbasis Leeuwarden

dinsdag 10 juni 2008

Op 13 juni aanstaande viert het 322 Squadron van de Vliegbasis Leeuwarden haar 65 jarig jubileum. Het oudst vliegende squadron van de Koninklijke Luchtmacht blikt deze dag terug op de afgelopen jaren en dit wordt gevierd met oud en huidig personeel.
Het 322 Squadron kent een bijzondere geschiedenis, zo is het tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1943 in Engeland opgericht door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard. In die tijd vloog het squadron met Spitfires en werd onder andere ingezet om V-1 raketten uit te schakelen. Het squadron werd bekend door het toepassen van een bijzondere techniek, namelijk het aantippen van de raket met de vleugeltip, waardoor deze uit balans raakte en neerstortte.

Na de Tweede Wereldoorlog heeft het squadron niet stil gezeten en is het in de loop der jaren ingezet in Nederlands-Indië, Nieuw Guinea en tijdens de Koude Oorlog. Meer recent was de aanwezigheid boven het voormalig Joegoslavië en vandaag de dag wordt het personeel en F-16’s veelvuldig ingezet in Afghanistan.

Historische gebeurtenissen waren onder andere de treinkaping bij de Punt in 1977 en het uitschakelen van een Joegoslavische Mig-29 in 1999. Daarnaast verzorgde het squadron de beroemde missing man formation tijdens de begrafenis van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard in Delft.

Het 322 Squadron heeft in haar 65 jarig bestaan gevlogen met de Spitfire, Gloster Meteor, Hawker Hunter, F-104 Starfighter en vliegt tegenwoordig nog met de F-16. Het squadron was overigens de eerste gebruiker van de F-16 bij haar intrede in juni 1979.

Op vrijdag 13 juni aanstaande wordt in kader van het 65 jarig bestaan een reünie georganiseerd. Gedurende de gehele dag ontmoeten oud en huidig personeel elkaar en worden herinneringen opgehaald aan hun tijd bij het squadron. Tijdens het programma worden diverse vliegdemonstraties verzorgd. De F-16 demo met Kapitein-vlieger Ralph Aarts, de AB-412 Search and Rescue helikopter en de Hawker Hunter van de Dutch Hawker Hunter Foundation vliegen deze dag tussen 12.30 uur en 15.30 uur een demonstratie. Ook worden er gedurende de dag in kleine sportvliegtuigjes rondvluchten verzorgd.