Persbericht avondvliegen vliegbasis Leeuwarden

dinsdag 12 januari 2010

Het avondvliegseizoen 2010 van vliegbasis Leeuwarden is vandaag van start gegaan.
In de weken 2, 3, 6, 7, 9, 10 en 12 wordt in principe gevlogen van maandag tot en met donderdag tot uiterlijk 23.00 uur. Op vrijdag wordt er overdag gevlogen. Tijdens het avondvliegen begint het vliegen rond de namiddag.
 
In de overige weken wordt gevlogen tussen 08.00 en 16.30 uur. Het uitvoeren van oefenmissies bij duisternis is noodzakelijk voor een optimale training van de F-16 vliegers. De inzet van F-16´s boven onder meer Afghanistan vindt ook bij nacht plaats. Na de modernisering van de F-16 (MLU F-16) zijn de mogelijkheden om in het donker te opereren aanzienlijk verbeterd. Zo heeft de vlieger onder andere zeer geavanceerde nachtzichtapparatuur en doelaanwijsapparatuur ter beschikking gekregen. Het trainen hiermee is pas zinvol wanneer de duisternis volledig is ingetreden.

 

Vliegbasis Leeuwarden is voor de invulling van het avondvliegprogramma afhankelijk van externe factoren, zoals de beschikbaarheid van het luchtruim (vooral boven zee). Hierover is nauw contact met de luchtverkeersbeveiliging van het Air Operations and Control Station in Nieuw-Milligen. De avondvluchten worden behalve in Nederland ook in het buitenland uitgevoerd zoals nu in de Verenigde Staten.
Door operationele redenen of onvoorziene omstandigheden kan van bovenstaande planning worden afgeweken.
Voor informatie over vliegbewegingen zie www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen.
Voor nadere vragen en eventuele klachten kan worden gebeld met staf voorlichting vliegbasis Leeuwarden 058-2346700. Voor klachten kan eveneens worden gebeld met het gratis nummer 0800-0226033.