QRA vliegbasis Leeuwarden die op 2 maart 2 Russische vliegtuigen heeft onderschept

vrijdag 4 maart 2011

2 F-16´s zijn vandaag vanaf Vliegbasis Leeuwarden opgestegen om 2 Russische Bear T-95 vliegtuigen te onderscheppen. De Russen vlogen Nederlands verantwoordelijkheidsgebied in zonder hun identiteit bekend te maken.
Gevechtsleiders van het Air Operations Controls Station Nieuw Milligen gaven de Nederlandse F-16´s opdracht om richting de Bears te gaan. Voorafgaand hielden Deense vliegtuigen de Russen al in de gaten. Nadat ze het Nederlandse verantwoordelijkheidsgebied uitvlogen heeft de Engelse QRA de taak overgenomen.

De F-16´s onderschepten de Russen bij de grens van het gebied waarvoor Nederland binnen de NAVO verantwoordelijk is. De jachtvliegtuigen volgden de Bears totdat de Russische toestellen noordwest van Leeuwarden richting Engels luchtruim het gebied verlieten. De QRA van de Britse Royal Airforce nam de begeleiding vervolgens over.

Quick Reaction Alert
Voor de verdediging van het luchtruim boven Nederland staan 24 uur per dag, 7 dagen per week F-16´s paraat voor deze Quick Reaction Alert (QRA)-taak. Bij een melding van een onbekend vliegtuig in het Nederlandse luchtruim zijn de F-16´s binnen enkele minuten in de lucht om het vliegtuig te onderscheppen.
De opdracht om een toestel te onderscheppen komt van de NAVO en wordt gegeven aan het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Dit militair verkeers- en gevechtleidingscentrum alarmeert de altijd gereedstaande F-16´s en begeleidt ze naar hun doel.