Samen aan de slag met een buurtbank!

woensdag 19 februari 2020

Met je wijk of dorp een mozaïek bank maken? Klinkt als een raar voorstel. Dat is het helemaal niet. Roelof de Jong heeft al vaker meegedaan aan de realisatie van een mooie buurt- en dorpsbank. En met succes. Want de buurtbank blijft een verbindende factor tussen buurtbewoners, ook zoveel jaren later nog. In verschillende dorpen en steden in Fryslân, Nederland en over de wereld staan ze al. Nu zou Roelof het mooi vinden als ook in Waadhoeke buurtbanken komen te staan. “Laten we Waadhoeke ook stukje kleurrijker maken” is zijn motto.

“Met Buurtbank Waadhoeke wil ik mensen samenbrengen. De Buurtbank is een creatieve uiting, samen met buurt- wijk- of dorpsbewoners maak je een mooie bank bekleed met mozaïeksteentjes. Maar het gaat om het aangaan van contacten, betrokken zijn met elkaar en met je project in je wijk of dorp. Samen wordt er gewerkt aan de Buurtbank. Maar minstens zo belangrijk is het ontmoeten van buren en wijkbewoners waar je altijd al eens een praatje mee had willen maken” zegt Roelof.

Eerste aanmeldingen

De eerste aanmeldingen voor het maken van een buurtbank zijn er al. Meerdere dorpen en wijkverenigingen in Waadhoeke willen er mee aan de slag. Het maken van de buurtbank is vooral een leuk proces. Samen met de buurt wordt er een ontwerp bedacht en gemaakt van beton. Daarna kan het beplakken met mozaïeksteentjes beginnen. Ook de plaats wordt samen met de werkgroep bepaalt.

“Het maken van de bank kan door iedereen gedaan worden, De bank wordt door de inwoners zelf bedacht en uitgevoerd. De gemeente en de opbouwwerkers hebben een ondersteunende rol en helpen waar nodig,” zegt Roelof. Gelukkig zijn er fondsen en subsidieregelingen die de buurtbanken financieel. Voor Waadhoeke is nu de financiën van zes banken rond.

Enthousiast geworden?

Meld je dan zo snel mogelijk aan bij Dorpsbelang Deinum;

Dorpsbelang@deinum.nl