Schoolplatenmuseum Deinum opent nieuwe expositie

maandag 19 december 2016

Op zaterdag 17 december om 14:00 uur start de nieuwe expositie: ‘Hoe heurde het eigenlijk?’ in het schoolplatenmuseum Deinum.

Getoond wordt een selectie van schoolplaten uit de 19e en 20e eeuw waarmee kinderen ‘normen en waarden’ geprobeerd werd bij te brengen. De collectie bevat platen van de schoolplaat schilders Gabriëlse, Mathy, het Vrije Stel Onderwijs en Van Lummel.

Met name schilder Hendrik Jan van Lummel (1815-1877) was een pionier op het gebied van de schoolplaten.

Hij was de zoon van een onderwijzer die ook huisschilder was.

Zoon Hendrik Jan werd ook leerkracht en verdiende daarnaast bij als schilder omdat het loon van een onderwijzer geen vetpot.

Met talent, Hendrik Jan van Lummel maakte rond 1860 de eerste schoolplaten. Van Lummel tekende zelf en voorzag ze van een uitgebreide handleiding.

Zijn doel: het beschaven van de jeugd uit de volksklasse door het bijbrengen van burgerlijke normen en waarden: ‘hoe heurt het eigenlijk?’

Naast de platen met soms ondeugende verhaaltjes zijn de bekende werken van Cornelis Jetses en van Koekoek ook te vinden met daarop koeien in een weiland of wilde dieren op de Afrikaanse steppe.

Het schoolplatenmuseum heeft een ruime collectie platen, waaronder aardrijkskundige, geschiedkundige en Bijbelse schoolplaten.

 

De expositie in het schoolplatenmuseum loopt tot 1 september 2017 en is op afspraak te bewonderen

Locatie: St Janswei 3 Deinum.

Kijk voor meer info op http://schoolplatendeinum.nl

en  klik hier voor de foto’s van de opening. 

 

Het museum is gevestigd in een boerderij, tegenover de bekend sipeltoren van het dorp ten westen van Leeuwarden. Tussen de fietsknooppunten 66 & 70 komt u het Schoolplatenmuseum tegen.